BİLGİLENDİRME

Prof. Dr. Gazi Zorer

Ortopedik Ameliyata Hazırlık





CERRAHİ MÜDAHALE : AMELİYAT 'a HAZIRLIK

Siz veya yakınınız hastaneye yatarak, tanı veya tedavi amaçlı cerrahi bir işlem görecekseniz bu yazıda, size uygulanacak işlem hakkında bilmeniz gerekenler ve yapacağınız hazırlıklarla ilgili bilgiler vardır. Ayrıca, işlem öncesi ve sonrasında nelerle karşılaşacağınızı ve işlem sonrası iyileşmenize yardımcı olacak bilgileri de içermektedir.

Bu yazıları okuduktan sonra, size veya yakınınıza uygulanacak işlemin hazırlıklarına veya işlemin kendisine ilişkin herhangi bir sorunuz olursa bu sorularınızı hekiminize yöneltebilirsiniz.


HASTANEYE YATIŞ İÇİN HAZIRLIKLARINIZ

Yatarak işlem göreceğiniz için, hastaneye ameliyat/girişimden sonra bir veya daha fazla gece kalacağınız beklentisiyle geliniz.


YANINIZDA GETİRECEKLERİNİZ

  • Resmi kimlik belgesi,
  • Kolay giyilip çıkarılabilecek bir pijama,
  • Diş fırçası, diş macunu,
  • Tarak, fırça veya tıraş takımı
  • Rahat ev kıyafeti

BEKLEME

İşlem gününüzde çeşitli zamanlarda beklemeniz gerekebileceği için kitap, dergi veya hobinizle ilgili şeyleri yanınızda bulundurmanız rahatlamanız için yararlı olacaktır. Çocukları eğlendirecek sevdikleri oyuncakları yanınızda getirmeyi unutmayınız.


AMELİYAT ÖNCESİ

1. İşleminizden önceki akşam veya işleminizin olduğu günün sabahı duş alınız veya banyo yapınız. Bu ciltteki bakteri oranını azaltacaktır. İşlem sırasında ve sonrasında cildinizdeki renk değişimini görmek önemli olduğu için işlem günü makyaj yapmayınız. Tırnaklardan oje, kına vd. boyalar uzaklaştırılmalıdır.

2. Hekiminiz tarafından aksi söylenmedikçe hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz. Mutlaka aç geliniz. Ameliyattan önce erişkinler için en az 5 saat, çocuklar için ise 4 saat önceden oruç tutar gibi tümüyle aç kalınmalıdır. Su dahil hiçbir şey içilmemelidir.Ameliyat öncesi son öğün yemeğiniz hafif bir yemek olmalıdır. Anestezi almadan önce mideniz boş olmalıdır. Bu, anestezi sırasında ve sonrasında mide bulantısı, kusma ve diğer komplikasyonları engeller. Bu kurala uymadığınız durumda ameliyatınız gecikebilir veya ertelenebilir.

3. Aşağıda belirtilen ilaç gruplarından bir veya bir kaçını kullanıyorsanız mutlaka hekiminize bilgi veriniz. Hekiminiz tarafından bu ilaçları ne zamana kadar almaya devam etmeniz veya almamanız gerektiği ile ilgili bilgi verilecektir.

  • Kalp ilaçları (nitrogliserin, isordil, vb.)
  • Kan sulandırıcı ilaçlar (coumadin, aspirin, coraspin, plavix vb.)
  • Şeker hastalığı için kullandığınız ilaçlar (insülin, oral antidiyabetikler)
  • Antidepresanlar


AMELİYAT YERİ HAZIRLIKLARI

Gerekli durumlarda ameliyatın olacağı bölge ve çevreleyen alandaki saçlar / tüyler tıraş edilebilir. Ameliyat olacak yerinizin ameliyat öncesi işaretlenmesi için lütfen hekiminize hatırlatınız.


AMELİYATHANE

Ameliyathanede geçen sürenin önemli bir bölümü ameliyat öncesi anestezi hazırlığı ve ameliyat yerinin steril bir şekilde hazırlanması ve örtülmesi, ameliyat bittikten sonra ise uyanma için gerekli bir süre olacaktır. Ameliyatın büyüklüğüne göre bu süreler yarım saat ile 1,5 saat arasında değişebilir.


AMELİYAT SONRASI

Ameliyat sonrası ağrı kaçınılmazdır. Yapılan girişim ve ilaç tedavisi ile ağrılar azaltılır, ancak yok edilemez. Ameliyattan sonraki 1-2 gün içerisinde ağrılar giderek azalacaktır.

Ortopedik ameliyatlarda vücudumuzun içine (protez veya bazı çivi ve vidalar) veya dışına (alçı veya benzeri tespitler ya da cihazlar) bazı materyaller yerleştirilebilir. Bunlarla ilgili tavsiyelere harfiyen uymalısınız. Açıkça anlaşılmayan her şeyi sormalısınız.

Ameliyat sonrası dönemde, hekiminiz, gerekli bilgileri verecek ve alınacak önlemler konusunda sizi uyaracaktır. Sizin veya yakınınızın olabilecek sorunları için bu tavsiyelere göre davranmalı, herhangi bir kuşku halinde tereddütsüz derhal hekiminizle temasa geçmelisiniz. Ortopedik ameliyatlar çoğu zaman tedavinin sonlandığı değil başladığı işlemlerdir ve ameliyat sonrası dönemde hasta ve yakınlarının uyum ve katkısını gerektirir. Bu yönü ile diğer ameliyatlardan son derece farklıdır. Ameliyat olan herkes bu gerçeği bilmeli ve tedaviye tam gücü ile katılmalıdır. Ameliyatın başarısında hasta ve ailesinin uyum ve katkısı çok önemlidir.


TETKİKLER

Daha önceden yaptırmış olduğunuz laboratuar tetkiki, (kan grubu kartı, kan, idrar, vb.), radyolojik tetkikler (MR, akciğer filmi, tomografi, vb) ve diğer sonuçlarınızı (EKO; EKG; Efor testi, vb.) hekiminiz görmüş olsa bile yanınızda getiriniz.


İLAÇLAR

İşleminiz için hastaneye geldiğinizde halen almakta olduğunuz ilaçlarınızı hastaneye mutlaka orijinal şişelerinde / kutularında getiriniz. Eğer şeker hastasıysanız, ameliyat olacağınız gün kullanacağınız ilaçların (insülün ya da diğer antidiyabetik ilaçlar) dozları ile ilgili hekiminizden bilgi alınız.


KULLANDIĞINIZ CİHAZLAR

Aşağıdakilerden herhangi birini kullanıyorsanız, hastaneye gelirken yanınızda getiriniz.

  • Baston, yürüteç, koltuk değnekleri veya bacak destekleri, ortez ya da protezler gibi diğer destek aletleri.
  • Gözlük, İşitme cihazı
  • Diş protezleri ve saklama kapları
  • Eğer pacemaker (kalp pili) veya internal defibrilatör kullanıyorsanız, bilgi kartınızı beraberinizde hastaneye getiriniz.
Vücudunuzda bulunan protez/cihazlarla ilgili dokümanları yanınızda bulundurunuz.


DEĞERLİ EŞYALARINIZ / MAKYAJ

Mücevher ve benzeri değerli eşyalarınızı evde bırakınız ya da işlem gününde sizinle beraber olacak kişiye teslim ediniz. Ameliyat günü hastaneye yüzük, bilezik, küpe, kolye gibi ziynet eşyası ya da makyajlı gelinmemelidir.







 

   
Site İçeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Saygılarımızla.

Copyright © 1988-2024. Prof. Dr. Gazi Zorer. Tüm hakları saklıdır. Tekil :298728  Hit :687921  Online: 3  | Son Güncelleme : 19.03.2024.