Merhaba,Geçtiğimiz hafta bir özel hastanede çekilen rontgen sonucu 9 yaşındaki oğlumun PERTHES hastası olduğu ve bu hastalığın da,doktorun tahminince,bir seneden fazla bir geçmişi olduğu söylendi.Bununla birlikte yapılabilecek bir tedavinin olmadığı,istirahat ve korunmakla takip edileceği ifade edildi.Bu hastalık konusunda bizi aydınlatır mısınız?Bir de sizin görmenizive bize yardımcı olmanızı arzu ederiz.Sizin de bir baba olarak hissiyatımı anlayacağınızı düşüyoruz.Saygılarımla...
CEVAP
Perthes kötü bir hastalık değildir. Ancak bazen geleceğe yönelik ciddi sekeller bırakabilir. Bu nedenle hastalığın doğal seyrinin iyi takip edilmesi ve gerekirse müdahale edilmesi uygundur.
Geçmiş olsun dileklerimle.
Gelişimsel Kalça Displazisi
18.05.2013
SORU
İyi günler Bebeğim 42 günlükken çektirdiğimiz kalça ultrasonunda sağ kalça alfa açısı 57 beta 59 derece, sol kalça alfa açısı 58 beta 56 derece olarak ölçüldü. üç hafta sonra (62 günlükken) yapılan ultrason değerlendirmesine göre pavlik bandajı önerildi fakat doktor, bebeğin daha küçük olması nedeniyle bandajı önermediklerini 1,5 ay sonra yani bebeğim 3,5 aylık olduğunda ultrason ve röntgen sonuçlarına göre tedavi önereceklerini söyledi. Erken tedavinin öneminden bahsedilirken 1,5 ay daha beklemek tedavi süresini daha da uzatmaz mı? Bebeğim için endişeleniyorum. Siz ne önerirsiniz beklemelimiyim?
CEVAP
Eğer gelişimsel kalça displazisi tanısı konulmuşsa tedaviye hemen başlanmalıdır.
Geçmiş olsun dileklerimle
Büyüme Ağrıları
18.05.2013
SORU
Merhaba. 4 yaşında oğlum var ayak ağrıları oluyor bazen baldır kısmında bazen ayak tabanında ayak üstünde bazen dizinde bazen de el bileğim diyor doktorumuza sorduğumuzda büyüme ağrıları dedi biraz normalden boyu uzun gidiyor bende merak ediyorum bu şekilde olur mu ağrılar diye ortopediye görmene gerek yok dedi doktorum sizden bu konuda yardım alabilir miyim.iyi çalışmalar
CEVAP
Zaman zaman değişen yerlerde, özellikle bacaklarda akşamları ortaya çıkan ağrılar genellikle büyüme ağrılarıdır. Ancak birlikte bir aksama durumu varsa ya da hep aynı yeri gösteriyorsa çocuk, o zaman ortopedi uzmanına başvurmalısınız.
Geçmiş olsun dileklerimle.
İçe Basma
18.05.2013
SORU
Hocam 22 aylık bir kızım var 14 aylıkken yürümeye başladı kızımda farkettiğimiz sorun içe basmaydı ayak uçlarının bir yönününde olması bunedenle zaman zaman daha çok koşarken takılıp düşüyordu ve evde çıplak aykla yürürken parmak uçlarında yürümeyi tercih ettiği oluyor doktora götürdüğümüzde doktorummuz içe basmanın çok problem olmaığını 8 yaşına kadar düzelebileceğiniz söyledi ayrıca kalça röntgeni çektirdin ordada kalça kemiğinde çok hafif açıklık var sağ kalçada diye söyledi çok fazla sorun yaratacak bir durum gibi görünmüyor dedi 6 ay sonraya kont. tarihi verdi.Malesef Giresun gibi küçük bir şehirde yaşamanın dezavantajı çocuk ortapedi doktorumuz yok sizin bu konuda fikriniz nedir beklemek mi yoksa farklı uzman doktora götürmek mi gerekir.Saygılarımla
CEVAP
Ayakları içe basarak yürümesi, eğer ayaklar normal ise ergenliğe kadar zamanla düzelme beklenir. Kalçalardaki gelişim yetersizliğinin izlenmesi doğrudur. 6 ay sonra tekrar ortopedi uzmanına götürmeniz uygundur. Parmak ucuna basma 3 yaşına kadar düzelmezse bu durumda tekrar değerlendirilmesi gerekir.
Geçmiş olsun dileklerimle.
Gelişimsel Kalça Displazisi
18.05.2013
SORU
iyi çalışmalar .benim şuan 7 aylık kızım var ve kalça çıkıklığına meğil var dendi ve tedavi edildi 2 ay bir cihaz kullandık değerleri yükseldi ve çıkarttık.ama hala içimde bir korku var acaba belirli aralıklarla kontrol gerektiren bir sorun mudur? bana yardımcı olabilecek bir cevap verirseniz çok mutlu olurum.
CEVAP
Gelişimsel Kalça Displazisi çocukluk çağı boyunca takip gerektiren bir hastalıktır. Kalçaların gelişim düzeyine göre belirli aralıklarla izlenmesi gerekir.
Geçmiş olsun dileklerimle.
Dizlerde Kireçlenme
18.05.2013
SORU
İyi günler,Annem 63 yaşında dizlerinde ilerlemiş kireçlenmesi var, bir yıldır sağ dizinde acı ve ayak parmaklarından kalçasına kasılmalar oluyor.inanılmaz bi ızdırabı var.Bu ağrılar ve kasılmaları geceleri daha şiddetli ve sık oluyor.Bu kasılmalar ve acılar kireçlenmeyemi bağlıdır başka nedenleri olabilirmi?? iyi çalışmalar
CEVAP
İleri derecede kireçlenme varsa gece ağrısı da olabilir. Ayaklardaki kasılmalar gerçek kramplar ise tedavi edilebilir. Öncelikle bir ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir.
Geçmiş olsun dileklerimle.
Boy Uzaması
18.05.2013
SORU
hocam size bir sorum olacak , benim oğlum 17 yaşına gireli 1 ay oldu boyu tam 1.79 m her gün 1 litre süt içiyor ,günde 500 kez zıplama çalışıyor,haftada 2 gün balık yiyor. size sorum 17-18 yaş arası bu bir yılda kaç cm uzayabilir , ve boy tam olarak kaç yaşına kadar uzar 18 in sonuna kadar uzar deniyor doğru mu? bir de mesela 19-20-21 yaşlarında iken her yıl 1 cm uzayabilir mi, sorularıma cevap verirseniz çok mutlu olurum şimdiden teşekkürler...
CEVAP
Erkeklerde boy uzaması 17-18 yaşına kadardır. Ancak bazı kişilerde bu 20-21 e kada devam edebilir. Her kişi farklıdır. Size bilgi verebilmem için özel bir grafi çekip büyüme kıkırdaklarınızı değerlendirmek gerekir.
Sağlıklı günler dileğiyle,
Poliomyelit
25.03.2010
SORU
İyi günler!Çocukken sağ alt Poliomyelit geçirdim.Ve Kas nakli denen ameliyatı oldum.İlk birkaç sene her hangi bir problem yoktu ancak sonra zamanla kısalma oldu ve şu 25 yaşındayım yaklaşık 9 milim kısalma var dokturumun söylediğine göre ama dışardan bakılınca sanki daha fazlaymış gibi gözüküyor.Ayrıca diğer bacağıma göre biraz zayıflık buda normalmiş.Askerliğimi henüz yapmadım öğrenci olduğum için Askeri doktorsa iyileşmiş dosyama iyileşmiş polymelit hastası komando olamaz askerliğe elverişlidir.Diyor kısaca lafı fazla uzatmayacam ama öğrenmek istediğim benim gibi ameliyat olupda kısalma olanlar bu yaştan sonra kemik uzatma(illizarov) yöntemi ile bacağını uzatma operasayonu yapılabilirmi benim için en önemli sebeb ise bel ağrıları olması ve belimin şekildeğiştirmeye başlaması.Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP
İki cm.in altındaki kısalıklar istisnai durumlar dışında uzatma gerektirmez. Ancak gerçek uzunluk farkınızı tespit etmek için ortoröntgenogram dediğimiz boy grafisinin çekilmesi lazım. Ilizarov veya benzeri yöntemlerle istediğiniz miktarlarda uzatma yapabiliyoruz. Operasyon kararı vermeden önce çok iyi değerlendirmek gerekir. Belin, kalçanın, diz ve ayak bileğinin araştırılması şarttır. Geçmiş olsun dileklerimle.
Gelişimsel Kalça Çıkığı
25.03.2010
SORU
Bebegim 51 gunlukken kalca ultrasonu cektirdik ve sag alfa acısının 55 sol alfa acısının 57 oldugunu tedavi gerektigini ogrendik.doktorumuz palvik bandajı verdi 24 saat 1 ay boyunca takmamız gerekiyormus.biz bu tedaviyi ne kadar surede tamamlarız.kesin basarı saglarmıyız.birde bandaj takıldıktan sonra bebegimin filmi cekildi.bunun bir zararı olurmu.aile olarak cok kaygılandık lutfen bizi bilgilendirin tesekkurler.
CEVAP
51 günlük bebekte kalça problemi varsa Pavlik Bandajı en iyi tedavi seçeneğidir. Tedavinin süresi kestirilemez, izleme sırasında yapılacak ölçümler normal bir bebeğin gelişimini yakalayıncaya kadar tedavi sürdürülmelidir. verdiğiniz açı değerleri doğru ise başarı şansınız öok yüksek. İlk üç ayda rutin olarak röntgen çektirilmez, altı-sekiz haftada bir US ile takip uygundur. Ancak 1 kez röntgen çektirmekten bir şey olmaz. Geçmiş olsun, saygılarımla.
CP Tanısı
18.03.2010
SORU
Yazınızı okudum CP' li çoçukların kaslarında gerilme olur diyorsunuz benim iki yaşında oğlum var 6 aylıkken fıtık ameliyatı geçirdi çok ağır oldu 11 aylık olana kadar hareket ettirmedik bastırmaya kalktığımızda poposunu dışa doğru basıyordu cp tanısı kondu tutunarak yürüyor hareketlerimizi yaparken bir kasılmamız yok yada gevşeklik yok kendi isterse kasıyor kohtrolunde kas hareketi ve gülüyor hadi bitirelim oğlum dediğim zaman aynı zamanda doğuştan fıtığından dolayı sürekli bacakları ayrık yattı ve hale o posizyonunda yatıyor size sorum bu yatış pozisyonunun etkisi olurmu ve day day durdurduğumuz zaman bir korku var bacakları titriyor çok hafif bir destek ona güç veriyor ne yapmam gerek?
CEVAP
Çocuğunuzun hangi tip CP olduğuna bağlı olarak, değerlendirilmesi farklılık gösterir. "Bacaklarını ayrık olarak yatıyor" tanımlamanız gevşek tip bir vakayı düşündürüyor. Eğer ayakta durmayı destekli bile olsa başarabiliyorsa, bunu sürdürmeniz çok yararlı olacaktır. Dizlerini tam düz hale getirmesi ve o halde tutması önemlidir. Korku zamanla yenilebilir, titreme eğer CP den kaynaklanıyorsa geçmez, yorgunluktan ortaya çıkıyorsa düzelebilir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon sürdürülmeli, ortopedik yönden takip ettirilmeli ve olanaklar ölçüsünde ayakta tutulmalıdır. Saygılarımla.
Site İçeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Saygılarımızla.